تغذیه برای بیماران مبتلا به ای.ال.اس

جهت دریافت این مطلب به صورت یک جزوه قابل چاپ همراه با عکس ها این فایل PDF را دریافت نمایید.

 

توصیه‌هایی در خصوص تغذیه برای بیماران مبتلا به ای.ال.اس

ترجمه: مریم انصاری
ویرایش ادبی: درنا جهانگیرپور
بازبینی و ویرایش فنی: دکتر حبیب مفخم
بیماری «ای.ال.اس» به عنوان بیماری «لو گرینگ» نیز شناخته می‌شود. این بیماری موجب تخریب پیش‌رونده و غیرقابل ترمیم دستگاه عصبی مرکزی (نخاع) و دستگاه عصبی محیطی می‌شود و در نهایت با مختل‌شدن تدریجی عملکرد عضلات ارادی و تضعیف ماهیچه‌ها، با گذشت زمان به فلج عمومی بدن فرد بیمار منجر می‌شود.
یکی از موانعی که اغلب بیماران مبتلا به «ای.ال.اس» با آن مواجه می‌شوند، مشکل بلع است. این جزوه به منظور یاری‌رساندن به این عزیزان و ارائه راهکارهای مفید برای گذر از برخی سختی‌های این بیماری تهیه شده است. در اینجا به اهمیت تغذیه و حفظ وزن و تأثیر بسزای آن بر بدن این بیماران می‌پردازیم.
با پیشرفت بیماری، ماهیچه‌های مربوط به بلع به تدریج ضعیف شده و بلعیدن غذا و مایعات و رساندن مواد مغذی به بدن مشکل می‌شود. خستگی و یبوست و کاهش اشتها از دیگر مشکلاتی است که این بیماران تجربه می‌کنند.
رژیم غذایی خوب و متعادل:
• تغذیه خوب به شما انرژی بیشتر و احساسی خوب از شادابی و سلامت می‌دهد.
• باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شما خواهد شد و از ابتلا به عفونت جلوگیری می‌کند.
• رژیم غذایی متعادل برای حفظ عضلات و چربی بدن ضروری است.
• نخوردن غذای کافی، باعث تحلیل عضلانی و فقدان چربی لازم و در نهایت به کاهش وزن و قدرت بدنی منجر می‌شود.
• هر انسانی با استفاده از یک رژیم غذایی متعادل همراه با کالری کافی، پروتئین‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی، نیازهای تغذیه‌ای بدن خود را به‌خوبی تأمین می‌کند.

چهار گروه اصلی مواد غذایی عبارت‌اند از:
۱٫گروه نان و غلات
۲٫گروه شیر و لبنیات
۳٫گروه گوشت، حبوبات، تخم‌مرغ و مغزها
۴٫گروه میوه‌ها و سبزیجات

در زیر جدولی از چهار گروه مواد غذایی اصلی را مشاهده می‌کنید. وعده‌های روزانه غذایی توصیه‌شده در این دستورالعمل برای اکثر افراد قابل استفاده است.
گروه غذایی مصرف روزانه مثال
گوشت و فرآورده‌های گوشتی ۳ مرتبه یا بیشتر ۸۵ گرم گوشت گاو، پرندگان، مرغ، ماهی
۲ عدد تخم مرغ
۲/۱ فنجان پنیر
۲/۱ فنجان کشک
۱ فنجان لوبیا پخته‌شده
لبنیات ۲ مرتبه یا بیشتر ۲ لیوان شیر
۱فنجان ماست
به اندازه یک قوطی کبریت پنیر
میوه و سبزیجات ۴ مرتبه یا بیشتر ۱ قطعه میوه تازه
۴/۱ فنجان میوه خشک
۲/۱ فنجان سبزیجات بخارپز
۱ فنجان سبزیجات تازه، خام و برگ‌دار
۱۷۰ گرم آب سبزیجات
حبوبات و غلات ۴ مرتبه یا بیشتر ۱ برش نان
۱ فنجان غلات آماده مصرف
۲/۱ فنجان غلات پخته‌شده
۲/۱ فنجان برنج یا ماکارونی
• نکته: گنجاندن چربی‌ها در این رژیم غذایی ضروری است.

پروتئین‌ها نقش عمده‌ای در کنترل ماهیچه‌ها به عهده دارند و بافت‌های عضلات بدن را مرمت می‌کنند، به فرایند تجدید سلولی کمک کرده و به تولید هورمون‌ها، آنزیم‌ها و سلول‌های خونی می‌پردازند. پروتئین بعد از آب، دومین ماده غذایی است که به وفور در بدن یافت می‌شود.

مواد غذایی غنی از پروتئین عبارت‌اند از:
الف) پروتئین‌های حیوانی (گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ و لبنیات)
ب) پروتئین‌های گیاهی (حبوبات، غلات و مغزها مانند پسته، بادام و فندق و گردو، تخمه و سایر انواع مغزها)

در اینجا برخی از روش‌های اضافه‌کردن پروتئین به رژیم غذایی را آورده‌ایم:
گوشت، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، پنیر یا شیر، رشته‌فرنگی و سیب‌زمینی به سوپ خود اضافه کنید.
پودر شیر خشک و انواع غلات و مغزها را با شیر مخلوط کنید و به صورت معجون، فرنی یا دسر مصرف کنید.

راه‌های افزایش کالری:
– برای حفظ وزن و جلوگیری از تحلیل عضلانی بدن خود، نیاز به کالری کافی دارید. مواد غذایی غنی از چربی و قند از منابع خوب کالری به شمار می‌روند.
– یک قاشق غذاخوری مارگارین یا کره به سوپ، گوشت، پاستا، سبزیجات، برنج، سیب‌زمینی و نان اضافه کنید.
– روی یک نان ساندویچی یک قاشق غذاخوری سس مایونز، ژله یا عسل بمالید.
– به ماهی تن، مرغ و سالاد، تخم‌مرغ و سس مایونز اضافه کنید.
– به وعده‌های غذایی‌تان یک تا دو قاشق غذاخوری خامه، سس سالاد، روغن نباتی اضافه کنید.
– شیرتخم‌مرغ و شیرعسل بنوشید.
– یک فنجان بستنی را با یک لیوان شیر مخلوط کرده و مقداری موز، کمپوت میوه یا ترجیحاً میوه تازه به آن اضافه کنید.
– بهتر است آجیل و دانه‌ها را فراموش نکنید و روزانه حداقل یک مشت از آنها را میل کنید. آنها چربی امگا ۳ و فیبر دارند. می‌توانید آنها را به صورت پودر (قاووت) درآورده و همراه با بستنی یا شیر میل نمایید.
– شکلات سیاه بخورید. شکلات سیاه دارای آنتی اکسیدان است.

از متخصص تغذیه خود برای معرفی مکمل‌های تغذیه‌ای و میزان مصرف آنها راهنمایی بخواهید. مکمل‌های غذایی به صورت پودر یا مایع در داروخانه‌ها به‌ فروش می‌رسند و برای حفظ سلامت بدن مفیدند.

 

ویتامین‌ها:
با اینکه تاکنون هیچ مدرک پزشکی دال بر تأثیر مصرف ویتامین‌ها یا مکمل‌های غذایی بر روند پیشرفت بیماری ارائه نشده است، اما نمی‌توان از نقش ویتامین‌ها به عنوان مکمل غذایی در بدن چشم‌پوشی کرد، زیرا کمبود ویتامین‌ها در بدن به بروز بیماری‌های مختلف منجر می‌شود. برای مشخص نمودن نوع و میزان مصرف ویتامین‌ها حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

وزن متناسب:
یکی از اهداف اصلی در مقابله با این بیماری، حفظ وزن است. بنابراین، به هیچ عنوان برای کاهش وزن بدنتان رژیم نگیرید. اغلب بیماران مبتلا به «ای.ال.اس» تصور می‌کنند که اندازه دور کمرشان افزایش یافته است. این به دلیل کاهش تونوس ماهیچه‌ای یا تون عضلانی عضلات معده است. پس اصلاً به فکر کاهش وزن نباشید.
به طور هفتگی خودتان را وزن کرده و یادداشت نمایید. اگر در حال کاهش وزن هستید، به رژیم غذایی‌تان کالری بیشتری اضافه کنید و اگر همچنان این کاهش وزن ادامه پیدا کرد، یک برنامه غذایی جدید از یک مشاور تغذیه بخواهید. در هر حال، با پیشرفت بیماری به دلیل از کار افتادگی عضلات، کاهش وزن امری غیرطبیعی به شمار نمی‌رود.

راهکارهایی برای رویارویی با مشکلات بلع:
این مشکل معمولاً با پریدن آب یا غذا به گلو، خستگی هنگام جویدن غذا و یا گیرکردن غذا در گلو شروع شود. در هر مرحله‌ای از بیماری هستید، به محض اینکه یکی از این مشکلات برای شما ایجاد شد، بی‌درنگ برای بررسی وضعیت بلع خود به پزشک متخصص مراجعه کنید.
از یک متخصص تغذیه راهنمایی بگیرید و برای وعده‌های غذایی خود برنامه‌ریزی کنید. از او بخواهید رژیم غذایی متناسب با نیازهای جسمی‌تان و همچنین شیوه آماده‌سازی آن را به شما آموزش دهد. پزشک گفتار‌-درمان به شما روش‌های صحیح و امن بلعیدن غذا و مایعات را می‌آموزد تا خطر پریدن غذا به گلو به کمترین میزان ممکن برسد.
در بخش‌های بعدی این جزوه، روش‌های معمول برای مقابله با مشکلات بلع را آموزش می‌دهیم.

توصیه‌هایی برای بلعیدن ایمن‌تر مواد غذایی و مایعات:
• سعی کنید در محیطی آرام و لذت‌بخش غذا بخورید.
• صاف بنشینید؛ غذا توسط نیروی گرانش پایین می‌رود. موقعیت سر خود را کمی رو به چانه و به سمت پایین بگیرید تا از ورود مواد غذایی به مجاری تنفسی جلوگیری کنید.
• تا زمانی که غذا را به طور کامل نبلعیده‌اید، صحبت و تنفس نکنید.
• به آهستگی غذا بخورید. لقمه‌های کوچک‌تری از غذا را به دهان بگذارید و به دقت و به آرامی بجوید.
• بر روی عمل بلع کاملاً تمرکز کنید. اجازه ندهید حواستان به محیط اطراف از جمله رادیو و تلویزیون پرت شود.
• هرگاه احساس کردید مواد غذایی به مجاری تنفسی شما وارد شده است، سرفه کنید.
• هرگاه به سرفه افتادید، پس از اینکه سرفه کردید، بلافاصله غذای درون دهانتان را ببلعید و سپس نفس بکشید.
• هرگز به تنهایی غذا نخورید. همیشه هنگام غذا خوردن حداقل یکی از اعضای خانواده یا دوستی که «مانور هملیخ (Heimlich)» را به‌خوبی آموخته است، کنارتان باشد.
• حتماً بعد از خوردن غذا، دهانتان را به خوبی تمیز کنید.
• حداقل به مدت ۲۰ دقیقه بعد از خوردن غذا، به حالت عمودی بنشینید.

اقدامات درمانی در برخورد با خفگی:
۱) ابتدا بیمار را وادار به سرفه عمیق می‌کنیم.
اگر راه هوایی باز نشد :
۲) از روش ضربه‌زدن به پشت استفاده می‌کنیم: با کف دست جمع‌شده به حالت زمانی که با دست از شیر آب می‌خوریم، بین دو کتف مصدوم در حالی که وی رو به پایین خم کرده‌ایم، با قاعده دست پنج ضربه می‌زنیم. این ضربات باعث خارج‌شدن جسم خارجی می‌شود.
اگر راه هوایی باز نشد:
۳) در صورتی که شدت انسداد، شدید شد و فرد علائمی مثل سرفه‌های بی‌صدا، عدم توانایی صحبت، سیاه‌شدن صورت، خرخر و یا افت هوشیاری از خود نشان داد، می‌بایست اقدامات لازم را سریعاً شروع کرد.
در اولین اقدام سریعاً با شماره ۱۱۵ (اورژانس) تماس بگیرید.
 مانور هملیخ: در این روش از پشت بیمار را بغل کرده و بازوان خود را دور وی حلقه می‌کنیم. یک دست خود را به طوری که شست به طرف داخل قرار گیرد، مشت کرده، دست دیگر را بر روی آن دست مشت‌کرده محکم احاطه کنید. مشت خود را بالای ناف و زیر استخوان جناغ سینه بگذارید و به طور ناگهانی، سریع و با نیروی زیاد به سمت داخل و بالا فشار دهید. این کار را می‌توانید تا پنج بار و تا به بیرون پرتاب‌شدن جسم خارجی تکرار کنید. پس از هر بار، دهان مصدوم را بررسی کنید و هر گونه جسم خارجی را بیرون بیاورید.
این مانور مانند یک سرفه مصنوعی عمل می‌کند و انجام نادرست آن نیز می‌تواند به فرد آسیب برساند.

هر بیماری که توسط این روش و فشار بر شکم تحت درمان قرار می‌گیردـ حتی با وجود رفع انسداد ـ باید برای بررسی آسیب شکمی به مرکز درمانی انتقال داده شود.
با رعایت این نکات، امکان نجات جان بیماران تا رسیدن اورژانس افزایش می‌یابد و گاهی نیاز به اقدامات دیگر و انتقال بیمار به بیمارستان نیست.

مانور هملیخ بر روی خود:
هرگز بیمار مبتلا به «ای.ال.اس» نبایستی به تنهایی غذا بخورد. اما اگر به هر دلیل تنها بودید و قطعات غذا به مجاری تنفسی شما پرید، تلاش کنید محکم و به شدت سرفه کنید. اگر راه هوایی باز نشد؛ مشت خود را روی شکم بالای ناف قرار داده و با دست دیگر، آن را محکم بگیرید. سپس مشت را سریع به سمت بالا و داخل فشار دهید.
همچنین می‌توانید از لبه یک جسم ثابت مثل صندلی و میز استفاده کنید. شکم خود را روی لبه صندلی قرار داده و محکم به سمت پایین فشار دهید.

گاهی جسم به جای خارج‌شدن به داخل ریه‌ها فرو می‌رود. در صورت بروز سرفه‌های مکرر، خس‌خس سینه و یا پنومونی سینه پهلو، حتماً و فوراً به پزشک مراجعه کنید.

رژیم غذایی مناسب برای بلع آسان‌تر:
مایعات غلیظ مانند نکتار میوه‌ها راحت‌تر از مایعات رقیق مانند آب، قهوه، چای و نوشابه بلعیده می‌شوند. مایعات غلیظ کمتر از مایعات رقیق در دهان و گلو پخش می‌شوند، در نتیجه احتمال اینکه به راه‌های هوایی راه یابند، کمتر است.
در اینجا برخی از راه‌های تهیه نوشیدنی‌های غلیظ را آموزش می‌دهیم:
– برای غلیظکردن انواع آبمیوه، سوپ، قهوه، شکلات داغ و شیر می‌توانید مقداری شیر خشک، پودر ژلاتین و یا پودر مکمل که نوع و مقدار آن را متخصص تغذیه به شما معرفی کرده، اضافه کنید.
– برای تهیه میلک‌شیک، یک‌ونیم لیوان شیر، یک فنجان بستنی، یک فنجان خامه و چند قطعه میوه مثل آناناس، موز و یک قاشق پودر مکمل غذایی را در یک مخلوط‌کن بریزید تا به خوبی نرم و یکدست و روان شود.
– سوپ را در مخلوطکن با چند قطعه سیبزمینی بخارپز شده، هویج و سبزیجات پخته ترکیب کنید تا مخلوطی صاف و یکدست و غلیظ به دست آید.
– برای غلیظ‌تر‌کردن آب‌میوه می‌توانید از پوره گوشت میوه استفاده کنید.
– مواد غذایی نرم و آبدار راحت‌تر جویده و بلعیده می‌شوند.
به طور مثال:
• تکه گوشت پخته‌شده نرم و آبدار
• گوشت فیله‌ماهی آب‌پز (دقت کنید تیغ ماهی حتماً گرفته شده باشد).
• املت و سوفله
• مرغ، ماهی تن، ماهی و تخم مرغ آب‌پز نرم و له‌شده با سس مایونز
• موز رسیده
• سیب پخته‌شده بدون پوست
• سبزیجات به خوبی پخته‌شده
• سیب‌زمینی له‌شده با آب‌گوشت و کره
• نان تریت‌شده در آبگوشت
• ماکارونی و پنیر
• پودینگ

بلعیدن میوه با پوست، غذاهای خشک، سفت و چسبناک مشکل است و ممکن است در گلو گیر کنند، بنابراین از خوردنشان اجتناب کنید.
به عنوان مثال:
• میوه‌ها و سبزیجات خام
• آجیل
• کره بادام زمینی
• ذرت
• توت‌فرنگی، ذغال‌اخته
• کلوچه
• نان
• کاهو

رژیم غذایی مناسب برای بیمارانی که از طریق پگ، لوله تغذیه یا فیدینگ تیوب تغذیه می‌کنند:
آماده سازی مواد غذایی در مخلوط کن:
در یک مخلوط‌کن یا غذا‌ساز مواد غذایی پخته‌شده (سوپ غلیظ) را با مقدار کمی آب، به خوبی مخلوط کنید و در صورت نیاز از یک صافی رد کنید، به طوری که ترکیبی نرم، تا حدی غلیظ، یکدست و روان به دست آید. قطعات مواد غذایی نباید در دهان شما احساس شوند. در اینجا برخی از نکات برای تهیه وعده‌های غذایی مغذی ذکر می‌شود:
• از مواد غذایی با پروتئین و کربوهیدرات بالا استفاده کنید.
• با اضافه کردن یک یا دو قاشق غذاخوری سس مایونز، مارگارین، کره، روغن زیتون، روغن هسته انگور کالری غذاها را افزایش دهید.
• غذاهای با فیبر بالا مصرف کنید: خوردن سبزیجات و میوه‌هایی مانند هویج ،سیب، موز، گلابی و هلو به هضم غذا کمک می‌کنند.

راهکار برای ترشحات بزاق دهان:
انسان‌ها به طور غیر ارادی آب دهان خود را قورت می‌دهند. یکی از مشکلاتی که مبتلایان به «ای.ال.اس» با آن درگیرند، تجمع بزاق دهان و غلظت بالای آن است. توصیه می‌شود:
• به‌طور مکرر، به آرامی و با دقت آب دهان خود را ببلعید.
• از خوردن و نوشیدن غذاها و نوشیدنی‌های بسیار شیرین و بسیار ترش خودداری کنید؛ زیرا ممکن است غدد بزاقی را تحریک کنند.
• استفاده از یک دستگاه مکش (ساکشن) جهت تخلیه دهان از بزاق.
• مقدار مایعات را در رژیم غذایی خود افزایش دهید با این کار به رقیق‌شدن آب دهانتان کمک می‌کنید و از ابتلا به «کم آبی» یا «دهیدراته‌شدن» بدن هم جلوگیری می‌کنید.
• اگر احساس می‌کنید که با مصرف شیر بزاق دهانتان غلیظ‌تر می‌شود ،می‌توانید شیر سویا ،بستنی، ماست را امتحان کنید.
• مصرف شکلات ممکن است سبب غلیظ‌تر شدن آب دهانتان شود ،پس از مصرف آن خودداری کنید.
• می‌توانید از دستمال پارچه‌ای و یا گاز استریل در دهانتان استفاده کنید.

دهیدراته‌شدن یا کمبود شدید آب بدن:
بیماران مبتلا به «ای.ال.اس» در مرحله‌ای از بیماری به دلیل عدم توانایی بلع برای تخلیه آب دهان از دستگاه ساکشن استفاده می‌کنند ، این بیماران در معرض ابتلا به «دهیدراته‌شدن» هستند. دهیدراته‌شدن به‌جز تشنگی علائم دیگری مانند بی‌قراری، آشفتگی، گود رفتن چشم‌ها و خشک‌شدن دهان، سردرد، سرگیجه، منگی، کسالت، بی‌حالی، افزایش ضربان قلب، ضعف یا سستی و یا حتی ناآرامی و آشفتگی و سردی و خشکی پوست بدن را دارد.
می‌توانید با یک آزمایش ساده بفهمید آیا با کمبود آب مواجه هستید یا نه؟ برای این کار پوست پشت دستتان را با نوک دو انگشت اشاره و شست نیشگون کوچک بگیرید. اگر روی پوستتان چین خوردگی ایجاد شد و مدتی به همان حالت ماند یعنی این که بدنتان با کمبود آب مواجه است. برای پیشگیری از این مشکل همواره مایعات فراوان بنوشید میوه‌ها و سبزیجات پخته شده به رژیم غذایی‌تان اضافه کنید.

 

خستگی:
خستگی حس مشترکی است که اغلب بیماران مبتلا به ای.ال.اس آن را تجربه می‌کنند. بر این اساس موارد ذیل توصیه می‌گردد:
• به اندازه کافی بخوابید.
• قبل از غذا کمی استراحت کنید یا به اصطلاح چرت بزنید.
• رژیم غذایی خود را متناسب با میزانی که بیماری در بدنتان پیشرفت کرده تنظیم کنید.اگر هنوز قادر به بلع غذا هستید ، از لقمه های کوچک و غذاهای نرم استفاده کنید. به آرامی غذا بجوید و به هیچ عنوان هنگام غذا خوردن صحبت نکنید.
• در هر وعده، غذای کمتری نسبت به دوران قبل از بیماری بخورید و در عوض تعداد وعده‌های غذایی را به شش بار در روز افزایش دهید.

یبوست:
این بیماران به دلیل عدم تحرک کافی و ضعف عضلات شکم مستعد ابتلا به یبوست هستند.
یبوست باعث خستگی و کاهش اشتها می‌شود.

چند پیشنهاد برای کنترل یبوست:
 اگر توانایی راه رفتن دارید حتی با کمک پرستار، پیاده روی یا قدم زدن هرچند کوتاه را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
 از درمانگر طب فیزیکی بخواهید تمرینات تقویت عضلات شکم را به شما آموزش دهد.
 آب فراوان بنوشید،میوه‌هایی چون انگور،گلابی،هلو و آلو بخورید.آب میوه و آب سبزیجات بنوشید. فیبرهای نامحلول که در سبوس گندم،‌ نان،‌ غلات سبوس دار و سبزی‌ها وجود دارند و موجب تسهیل حرکات لوله گوارش و پیشگیری از یبوست می‌شوند. بهتر است غذایی که حاوی فیبر بیشتری هستند مانند سبزی‌ها،‌ میوه‌ها،‌ حبوبات،‌ غلات و نان‌های سبوس دار بیشتر در برنامه غذایی گنجانده شوند.
 از پزشکتان برای تجویز داروهای مسهل و ملین و داروهای نرم و حجیم کننده مدفوع مشورت بگیرید.

مشکل کاهش اشتها:
 اگر دچار کاهش اشتها شده‌اید با راهکارهای زیر به راحتی می‌توانید بر این مشکل غلبه کنید:
 در محیطی آرامش بخش و لذت بخش و به دور از استرس غذا میل کنید.
ظاهر بشقاب غذایتان را جذاب کنید.
 از یک دوست صمیمی برای صرف غذا دعوت کنید.
 غذاهای مورعلاقه و نزدیک به ذائقه خود را در وعده های غذایی‌تان بگنجانید.
 در فاصله بین دو وعده غذایی آب یا مایعات بنوشید. بدین ترتیب از نوشیدن مایعات حین خوردن غذا جلوگیری می‌شود و معده‌تان پر نمی‌شود.
 از غذاهای کم کالری اجتناب کنید زیرا صرفاً معده شما را پر می‌کنند.

سیر پیشرفت بیماری در قسمت بلع و مشکلات حاصل از آن معمولاً پیرو یک الگوی قابل پیش بینی است. با تجمع بیش از حد بزاق در دهان و کند شدن حرکت زبان بایستی از خوردن غذاهای خشک ، ترد و خمیری،بیسکویت ، کلوچه و گوشت‌های خشک و انواع آجیل خودداری کنید. و مکمل‌های غذایی و مواد غذایی پرکالری در رژیم غذایی جای داده شوند. با تمرکز و دقت بیشتری مایعات را ببلعید.همان طور که پیشتر اشاره کردیم ، نوشیدن مایعات غلیظ‌تر در مقایسه با مایعات رقیق‌تر آسان‌تر است .

چه موقع از گاستروستومی یا لوله تغذیه استفاده کنیم؟
آیا اصلاً استفاده از لوله تغذیه می‌تواند مفید باشد؟ با شروع هر یک از علائم زیر هر چه سریع‌تر برای مشاوره درباره نصب لوله تغذیه به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید:
• از دست دادن اشتها
• کاهش وزن بیش از حد
• ورود مواد غذایی به راه های هوایی و مجاری تنفسی به هنگام بلع که با ایجاد حالت خفگی و سرفه خود را نشان می‌دهد.
• خستگی هنگام صرف غذا
• صرف مدت زمان طولانی برای خوردن غذا

شما تمام تلاش خود را می‌کنید که از راه طبیعی غذا بخورید و شاید در اوایل شروع مشکل بلع با کمی دقت قادر به قورت دادن مواد غذایی باشید. اما به خاطر داشته باشید گذاشتن لوله تغذیه روی عملکرد بلع شما تأثیری نخواهد گذاشت و در صورتی که هنوز توانایی بلع شما به طور کامل مختل نشده باشد، همچنان قادر خواهید بود از دهان هم غذا بخورید.توصیه می‌شود که هنگامی که این بیماری در قسمت بلع و زبان شروع به پیشرفت کرد، برای مشاوره پزشک جهت نصب لوله تغذیه تعلل نکنید. چه بسیار بیمارانی هستند که هنوز قادرند با کمی دقت از راه دهان غذا بخورند، اما برای کاهش خطر پریدن غذا به راه‌های تنفسی و جلوگیری از کاهش وزن و کمبود آب بدن و همچنین رساندن مواد غذایی کامل و مایعات مغذی به بدن استفاده از لوله تغذیه ضروری است. قراردادن لوله تغذیه معده طی یک عمل جراحی سرپایی انجام می‌شود به‌راحتی پس از انجام عمل با راهنمایی پزشک جراح قادر به تغذیه خواهید بود. برنامه‌ریزی پزشک شما باید طوری باشد که قبل از اینکه دچار مشکلات تنفسی بشوید، برای گذاشتن لوله تغذیه اقدام کند. تأخیر در گذاشتن لوله عواقب جبران‌ناپذیری درپی خواهد داشت. این لوله فعالیت‌های روزانه شما را محدود نمی‌کند. به راحتی می‌توانید استحمام کنید و یا برای پیاده‌روی از منزل خارج شوید. لوله تغذیه، نرم و انعطاف‌پذیر است. به راحتی زیر لباس شما قرار می‌گیرد و در معرض دید عموم نیست. حال وقت و انرژی بیمار صرف غذا خوردن‌های طولانی و طاقت‌فرسا نمی‌شود و می‌تواند توان خود را صرف نرمش و فعالیت‌های لذت‌بخش دیگری صرف کند.

دریافت جزوه جهت مطالعه و پرینت